tiistai 27. lokakuuta 2015

Työelämän dominat

Miksi nainen on susi naiselle? Mistä tämmöinen sanonta edes on saanut alkunsa? Lähipiirissäni luojan kiitos tällainen toimintamalli ei tunnu kovin yleiseltä, mutta työelämässä tähän törmää aina silloin tällöin. Jostain sekin kai kertoo, että edellä mainittu sanonta on olemassa ja voi hyvin.


Aloin pohtimaan tätä asiaa enemmän, sillä eteeni sattui jokunen viikko sitten jäätävä tilanne töissä. Menin asiakastapaamiseen jossa minusta tuntui siltä, että minua ei ollut koko huoneessa. Pohdin hetken olenko olemassa vai mahdollisesti jossain toisessa todellisuudessa jaarittelemassa yksin tyhjille seinille? Kun puhuin tälle naiselle, toisinaan hän vaivautui katsomaan päälleni, ja vastasi kysyttäessä... Yhdellä sanalla, tai jos oli ihan pakko, niin kahdella, mutta asiasisältö hyvin tiiviisti esitettynä ja jatkokysymysten mahdollisuus täydellisesti blokattuna. Yritä siinä sitten luoda keskustelua ainoana keskustelevana osapuolena. Sopimusta läpikäydessämme (mitä menin siis sinne alunperin tekemään) tämä henkilö näpytti tietokonetta eikä näyttänyt kuuntelevan sanaakaan. Delightful! 

Ensin tunsin oloni hämmentyneeksi, menin jopa vähän sanoissani sekaisin (mitä ei yleensä tapahdu) ja puheeni takelteli. Hävetti. Esitin asiani loppuun (seinille) ja lähdin kävelemään takaisin omaa työpaikkaani kohden. Mietin matkalla: "Tyhmä, idiootti, olisit vaan ollut ihan cool! Nyt se (bitch) sai just mitä halusi. Shit, shit, shit." Soitin kaverilleni, kerroin mitä tapahtui. Ajattelin, että ehkä jos jaan tän oudon tilanteen jonkun kanssa, se ei nolota enää niin paljoa. Eikä muuten nolottanutkaan. Tajusin puhelun aikana, että se toinen osapuoli on se, kenen tässä pitäisi olla nolona. Kuka oikeasti käyttäytyy noin?

Jälkikäteen ajateltuna asia tuntuu huvittavalta: mitäköhän hän koki saavuttavansa tekemällä tilanteesta epämukavan? Saiko se hänen olonsa tuntumaan jotenkin paremmalta, voittajalta, kun hän näki (olettaisin näin) minussa epävarmuutta? Ja kaikkein eniten ihmettelen, että miksi nuori nainen tekee näin toiselle nuorelle naiselle? Ihan totta hei. Itse ainakin olen kokenut työelämässä haasteena sen, että olen nuori nainen (tytön hempukka monen 50-vuotiaan tj:n silmissä) asiantuntijatehtävissä, jossa pitää olla jokseenkin asiallinen ja uskottava, vakuuttava. En ikinä viitsisi tahallisesti kohdella kohtalontoveriani tuolla tavalla. 

Onneksi 95% meidänkin asiakkaista (yritys ja hakija) on todella ihania, joukkoon vaan valitettavasti mahtuu näitä alistajiakin. Lupaan olla kiitollinen siitä enemmistöstä, joka kohtelee lähimmäistään kauniisti ja arvostavasti :) Kanssasisarille ja -veljille: Stay strong!



....ja okei, okei... Ei ne naiset aina 
pelkästeen oo susia naisille, on ne 
miehetkin välillä hankalia.