tiistai 8. joulukuuta 2015

Tänään ajattelin: Mitä minun cv:ni kertoo ammattitaidostani

Juu näin se on! Sellainen ajatus tuli päähäni. Päivät pitkät keskustelen hakijoidemme kanssa siitä millainen cv:n pitäisi olla. Jonkinlainen empiiriseen tutkimukseen perustuva mutu minulla on asiasta, mutta millainen on oma cv:ni?


Avasin ansioluetteloni puolentoista vuoden takaa ja huokaisin helpotuksesta. Ei niin paha kuin se olisi voinut olla. Tosin ylimittainen lapsukaiseni oli. Turhaa höttöä oli kokonaiset kaksi sivua. Toisaalta asiansa tuo dokumentti varmasti ajoi, kerran sillä on päästy haastatteluun ja saan tänäpäivänä istua punaisessa työhuoneessani (sain valita värin itse).

Tärkeintä CV:ssä mielestäni on se, että se kertoo työnantajalle mitä henkilö osaa eli siis mitä annettavaa henkilöllä on organisaatiolle. Niin yksinkertaista se on! Plussaa saa siitä jos cv:n avulla pystyy viestimään vähän millainen tyyppi dokumentin on kirjoittanut. Jälkimmäiseen auttaa hyvin henkilön kuva ja lyhyt esittelyteksti.

Millainen cv:ni oli ennen kuin kajosin siihen:

-5 sivua pitkä
-kuva tammikuulta 2014
-CV:stä löytyi: henkilötiedot, koulutus, työkokemus (hyvin laajasti avattuna), kielitaito, it-taidot, harrastukset, suosittelijat, kurssit

Miten lähestyin cv:n uudelleen muokkaamista?

-Poistin vanhan cv:ni

Liian moni työnhakija syyllistyy siihen, että vanhaa cv pohjaa lähdetään vain muokkaamaan ja päivittelemään. Ei ehkä kannata. Vaikka vanhassa cv:ssäsi olisi hyvä toimiva pohja, jolla olet päässyt jo viitenä kesänä kesätöihin, se ei tarkoita sitä, että se olisi tällä hetkellä validi. Tosin tapansa kullakin ja periaatteessa omasta vanhasta cv:stäni olisi varmaan saanut muokkaamalla ihan hyvän... Mutta minä halusin extraordinaryn, en ihan hyvää!

Periaatteessa käytin vähän samantyylistä asettelua, mutta pienillä lisäilyillä ja kirjoitin kaikki tekstit uusiksi. Vaikka sanamuodot saattoivat olla vanhassakin cv:ssäni ihan paikkansapitävät, niin kirjoitusasuni ja -tyylini on taatusti muuttunut viidessä vuodessa (silloin varmaan loin tämän edellisen cv:ni), mistä syystä halusin aloittaa koko homman alusta. CV:hän on jokatapauksessa ensimmäinen työnäyte mahdolliselle uudelle työnantajalle, joten sen pitää olla ajantasainen!

Uuden cv:ni avainominaisuudet:
-Henkilötiedot
-Lyhyt esittelyteksti (kolme lausetta)
-Kuvalinkit Linkedin profiiliini, facebookiini, blogiini ja twitteriini.
-Kuvani tältä syksyltä

-Työtehtäväni lyhyemmin esiteltynä, mutta päätehtävät kuitenkin avattuna. Keskityin myös kertomaan kolmesta merkittävimmästä työsuhteestani enemmän kuin muista.työsuhteistani.
-Referenssi edelliseltä työnantajaltani
-It-taitoni (laajasti)
-Kielitaitoni informatiivisemmin kuin aikaisemmin
-Suosittelijat

Lisäksi laitoin ansioluettelooni muutaman sellaisen elementin, mitä en usko monissa muissa cv:issä olevan. Persoonallisuus on aina hyvä (kunhan se on hyvän maun rajoissa). Toivotan kaikille onnea ja menestystä työnhakuun!