maanantai 24. heinäkuuta 2017

Mitä remppahommaa

Joo'o, se on täällä taas, kesä ja remontit. Ulkoremontit. Meillä on maalattu, purettu ja rakennettu. Enää me ei asuta vaaleanpunaisessa talossa, eikä meillä ole enää 60m2 terassia. Sen sijaan meillä on tyylikkään harmaa pikkuriikkinen talo ja siihen sopiva 30m2 kokoinen terassi, ainakin pian.

Päätimme keväällä, että rakennamme terassimme päälle katteen, talomme levyisen. Olimme myös ajatelleet, että lähivuosina talon voisi maalata. Maalipinta kun oli ihan suht ok vielä, vaikka joistain kohtaa olisi voinut käydä töpöttelemässä paikkamaalia. Aloimme suunnitella terassikatteen piirrustuksia ja ostimme tykötarpeet katetta varten. Materiaaleihin meni n. 500€ maaleineen, ruuveineen, puutavaroineen (Erinomainen ohje tee-se-itse-ihmisille: http://www.puuinfo.fi/sites/default/files/content/tee-se-itse/ohjeet-ja-tuotteet/katos/katos/puuinfokatos-esite-net.pdf ).

Oli toukokuu. Aloimme mietiskelemään, että mitäs sitten, kun rakennamme taloomme hienon uuden katteen (joka tietysti kiinnitetään talon seinään) ja muutaman vuoden päästä maalaamme talon. Sitten pitää miettiä miten katteen päältä pääsee maalaamaan ja miten pääsemme suteinemme pikkukoloihin. Alkoi tuntumaan vaikealta, joten päätin kilpailuttaa ulkomaalauksen urakkamaailmassa (meillä olisi mennyt ikä ja terveys maalata talo töiden ohella ja rakentaa siihen päälle vielä kate) ja katsoa mitä kokonaiskustannus tulisi olemaan.

Yllätyin positiivisesti. Hinta koko talon maalaukselle (vain työt) liikkui 1000-1600€ välissä, siihen maalit päälle, niin koko urakan kustannus olisi kahden tuhannen euron liepeillä. Olin odottanut isompaa summaa! Samoihin aikoihin veljeni valitteli, että pitäisi saada vielä jotain pikkuhommaa ennen armeijan vihreisiin astumista. Siitä se idea sitten syntyi! Veljeni sai joustavan lisäduunin vielä ennen armeijaa ja vähän taskurahaa ja me saataisiin talomme harmaaseen väriin.

Maalausurakka on nyt onnellisesti takana päin ja nyt on katteen rakennuksen vuoro. Tällä hetkellä runko on asennettu ja maalattu ja seuraavana vuorossa katteen asennus. Sillä välin kun Lassi on nakutellut runkoa kasaan, minä olen purkanut terassia. Näiden kaikkien projektien vaikeimmaksi osuudeksi osottautui juuri tuo pirullinen terassi. Ruuvit on ruuvattu niin syvälle ja kannat on niin muusina, että niitä ei sieltä itse Erkkikään saa ehjänä ulos. Niimpä olen käyttänyt rautakankea, sorkkarautaa ja pajavasaraa. Aaettä, kun hiki kirpoaa ja vichyä kuluu.

Teen erillisen postauksen valmiista tuotoksista, kun olemme saaneet katteen ja terassin valmiiksi.

Tässä raksatunnelmia!